GuidePedia

0

Μονοπώλησε τον προϋπολογισμό η προεδρολογία - «Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος», δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς - «Δεν βγαίνουν τα κουκιά», επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας - Αυξήθηκε ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών που φλερτάρουν με την πλειοψηφία των «180»

Σε επίσπευση της προεδρικής εκλογής, με την πρώτη ψηφοφορία να προγραμματίζεται άμεσα και την όλη διαδικασία να ολοκληρώνεται, ενδεχομένως, και πριν από τις γιορτές, φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά την πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι διεφάνη πως ο στόχος του σχηματισμού της προεδρικής πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή μπορεί να επιτευχθεί.


Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε «βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος» και χωρίς να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, άφησε σαφώς να εννοηθεί, στο κλείσιμο της ομιλίας του, ότι είναι στις προθέσεις του να επιταχυνθεί η διαδικασία της εκλογής και να οριστεί η πρώτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτούνται 200 ψήφοι, ίσως και εντός των αμέσως επόμενων ημερών και ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχουν οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και με τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Η εκλογή Προέδρου είναι άμεση προτεραιότητά μου», έλεγε σε συνομιλητές του στη Βουλή ο κ. Σαμαράς, ενώ αργότερα στην ομιλία του έθετε την προεδρική εκλογή ως το επόμενο βήμα της παρούσας Βουλής μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν από την έναρξη της συνταγματικής Αναθεώρησης. 

Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από την κατάληξη που θα έχουν αφενός η συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, αλλά και οι επαφές που θα έχει την Τετάρτη στο Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος με Γερμανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι πρέπει να τερματιστεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα που δημιουργείται από το ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης για την επίσπευση της διαδικασίας, που αρχικά ήταν να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, είναι ειλημμένη και το απώτατο διάστημα που μπορεί να στηθούν οι κάλπες για να κληθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν είναι η επανέναρξη των εργασιών της Βουλής αμέσως μετά την πρωτοχρονιά, με τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει δημοσίως ως προσφορότερη ημερομηνία την 7η Ιανουαρίου.  
Το κλίμα και η αντίδραση Τσίπρα

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι το κλίμα τόσο στην κοινωνία, όπως εκφράζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όσο και στο Κοινοβούλιο, όπως έδειξε οι τελευταίες ζυμώσεις, είναι ευνοϊκό για την εκλογή Προέδρου. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι κοινωνοί αυτής της τάσης που δείχνει να διαμορφώνεται είναι και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και γι΄ αυτό ύφωσε τους τόνους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, επιτιθέμενος στους βουλευτές που, ενώ δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό, προτίθενται να ψηφίσουν Πρόεδρο. 

«Οι βουλευτές καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής και δεν θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους», υπογράμμισε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι «ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα» και υιοθετεί « διαφορά φαιδρά», όπως η υπόθεση με τον (υποτιθέμενο) «κουμπαρά» για την εξαγορά βουλευτών, που, όπως πρόσθεσε, «τα πήρατε πίσω όταν πήγατε στον εισαγγελέα». 

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επαναλάβει το αίτημα για άμεσες εκλογές με το επιχείρημα ότι «δεν προκύπτει από πουθενά» ότι μπορεί να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή. «Ακόμη και αν ψηφίσουν όλοι οι ανεξάρτητοι δεν βγαίνουν τα κουκιά», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, όπως συμπλήρωσε, με «συνεδριακές αποφάσεις τους τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» έχουν πάρει θέση υπέρ των εκλογών

Κάλεσε, μάλιστα, όποιον βουλευτή θέλει να ψηφίσει Πρόεδρο «να το πει ντόμπρα και καθαρά», προσθέτοντας ότι θα είναι «αποτέλεσμα διεργασιών», κάποιος που λέει «όχι» σήμερα στην κυβέρνηση, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, να πει «ναι» αύριο, ψηφίζοντας για να μείνει στην εξουσία.
Ποιοι ανεξάρτητοι έστειλαν «σήματα»

Από τη συζήτηση, πάντως, διεφάνη ότι η μεγάλη πλειονότητα των ανεξάρτητων βουλευτών προσανατολίζεται υπέρ της εκλογής Προέδρου και κατά των εκλογών. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής έδωσαν θετική ψήφο στον προϋπολογισμό με την πρώτη να ψηφίζει το σύνολο των κονδυλιών και τον δεύτερο τα κονδύλια των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, ενώ ένας τρίτος, ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Τρεις άλλοι, οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος και Γιάννης Κουράκος απέκρουσαν με ιδιαίτερη ένταση τις κατηγορίας περί «αποστασίας» που εκτόξευσαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραβάλλοντας τη θέση τους με τους συναδέλφους του που δεν θα ψηφίσουν και συναντήθηκαν με τον κ. Τσίπρα.

Ενθαρρυντική για το κυβερνητικό επιτελείο ήταν και η πρωτοβουλία με την οποία πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές -οι Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Χρήστος Αηδόνης, Πέτρος Τατσόπουλος και Γρηγόρης Ψαριανός- και τρεις της ΔΗΜΑΡ- οι Νίκος Τσούκαλης Τσούκαλης Νίκη Φουντά και Θωμάς Ψύρρας- τάχθηκαν υπέρ της συναινετικής εκλογής Προέδρου, της ολοκλήρωσης της προαναθεωρητικής διαδικασίας για το Σύνταγμα και τον ορισμό χρονοδιαγράμματος εκλογών εντός του 2015.

Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που, όπως λέγεται, με την πρόταση αυτή συμφωνούν και άλλοι συνάδελφοί τους που, για διάφορους λόγους, δεν υπέγραψαν το κείμενο, όπως ο κοινοβουλευτικά επικεφαλής των ανεξαρτήτων Πάρις Μουτσινάς, ο οποίος επανέλαβε, μιλώντας στον προϋπολογισμό την πρότασή του για «κυβέρνηση ειδικού σκοπού».



Από: protothema.gr


Δημοσίευση σχολίου

 
Top