GuidePedia

0
Φοβερά πράγματα!

Νέα στοιχεία για τις τέσσερις εισαγγελικές έρευνες στο ελληνικό ποδόσφαιρο έφερε η «ΔΙΚΗ στον ΣΚΑΪ», ενώ παράλληλα αποκάλυψε την αβελτηρία της Δικαιοσύνης, καθώς οι δικογραφίες προχωρούν με ρυθμούς χελώνας, παρότι θεωρούνται μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος.
Η εκπομπή παρουσίασε έγγραφο της Οικονομικής Αστυνομίας, στο οποίο καταγράφεται η ζημία του ελληνικού Δημοσίου (μέσω του ΟΠΑΠ) από το σκάνδαλο των πλαστών ενημεροτήτων, κατέδειξε τη ζημία των 30 εκ. ευρώ στις κακουργηματικές διώξεις της κάρτας υγείας ποδοσφαιριστή, παρουσίασε εισαγγελικά στοιχεία για την έρευνα περί εγκληματικής οργάνωσης και έδωσε το στίγμα της πολύκροτης υπόθεσης του σκανδάλου των στημένων αγώνων, όπου μέσα σε τέσσερα χρόνια άλλαξαν τρεις ανακριτές.
Μάλιστα, ήδη έχουν παραγραφεί λόγω καθυστέρησης αδικήματα του 2008, και εντός του έτους παραγράφονται και τα πλημμελήματα του 2009, τη στιγμή που ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Παναγιώτης Πούλιος επιφορτίζεται με νέες δικογραφίες εκτός ποδοσφαίρου!
Στην ίδια θέση βρίσκονται και οι δύο πρώην αθλητικοί εισαγγελείς Αριστείδης Κορέας και Χάρης Λακαφώσης, στους οποίους, μετά την αντικατάστασή τους, ανατίθενται νέα αυξημένα καθήκοντα και δυσχεραίνουν το έργο ολοκλήρωσης των κρίσιμων ποδοσφαιρικών δικογραφιών.
Αναλυτικά:
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΣΤΗΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΣ
Τον Ιούνιο του 2011 η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Πόπη Παπανδρέου εκδίδει πόρισμα-κόλαφο για το ελληνικό ποδόσφαιρο με 83 κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων πρόεδροι ΠΑΕ, διαιτητές, παράγοντες, ποδοσφαιριστές και μπουκ.
Οι κατηγορίες βαρύτατες: Σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κακουργηματική εκβίαση και στοιχηματική απάτη, δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα. Τέσσερα άτομα προφυλακίζονται και η πολύκροτη υπόθεση οδηγείται στον 9ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Κασίμη. Τον Δεκέμβριο του 2011 το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών αποφαίνεται με συντριπτική πλειοψηφία ότι το σκάνδαλο είναι «μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος» και αναθέτει ανακριτικά καθήκοντα στον ειδικό εφέτη ανακριτή Γιώργο Καλόφωνο.
Η καθυστέρηση στη δικογραφία γίνεται πλέον εμφανής όταν τον Ιούνιο του 2013 ο κ.Καλόφωνος συνταξιοδοτείται έχοντας παραπέμψει σε δίκη μόλις 16 άτομα, ενώ οι κατηγορούμενοι φτάνουν πλέον τους 203! Τη σκυτάλη παίρνει ο επίκουρος εφέτης ανακριτής Γιώργος Αυγέρης, ο οποίος ολοκληρώνει την ανάκριση τον Ιανουάριο του 2014.
Λίγες μέρες νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδικάζει πέντε φυσικά πρόσωπα, κρίνοντας ως στημένα 6 ματς. Ο αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Πάναγιώτης Πούλιος αναλαμβάνει το βάρος της πρότασης προς το Δικαστικό Συμβούλιο για 164 πλέον κατηγορούμενους, έχοντας στα χέρια του 36.000 σελίδες δικογραφίας και 83 cd νόμιμης παρακολούθησης τηλεφωνικών συνομιλιών.
Ήδη παραγράφηκαν τα πλημμελήματα του 2008 και εντός του άλλου μήνα του 2009. Παρότι ο κ.Πούλιος έχει βαθιά γνώση ως ο πρώτος αθλητικός εισαγγελέας της χώρας, η δικογραφία λιμνάζει λόγω των άλλων καθηκόντων που διαρκώς του ανατίθενται.
23 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
Την άσκηση ποινικής δίωξης για κακουργηματική απιστία σε βάρος παραγόντων της ΕΠΟ παρήγγειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, σχετικά με συμβάσεις που συνδέονται με τις κάρτες υγείας των ποδοσφαιριστών. Εξαιτίας τους το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία μεγαλύτερη από 9 εκ. ευρώ.
Ανάμεσα τους είναι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Σαρρής, οι πρώην πρόεδροι Βασίλης Γκαγκάτσης και Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος και νυν σύμβουλος Γιάννης Οικονομίδης και 19 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας που συμμετείχαν στις επίμαχες συνεδριάσεις. Η υπόθεση αφορά συμβάσεις της ΕΠΟ με δυο εταιρείες που ανέλαβαν να πραγματοποιούν ιατρικές μετρήσεις σε ποδοσφαιριστές έναντι υψηλού αντιτίμου.
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διενήργησε η επίκουρη εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Αγγελική Κουρινιώτη, ενώ έπρεπε να πραγματοποιηθούν 1,5 εκ. μετρήσεις τελικά έγιναν μόλις 15.530. Σε έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΣΔΟΕ εντοπίστηκαν οι επίμαχες συμβάσεις. Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα όμως για την περίοδο 2006-2011 η ΕΠΟ πλήρωσε 9,7 εκ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 1,5 εκ. μετρήσεις, όμως στην πραγματικότητα αυτές οι μετρήσεις δεν έγιναν ποτέ.
Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Τον Μάρτιο του 2014 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έκανε δεκτό το αίτημα του τότε αθλητικού εισαγγελέα Αριστείδη Κορέα να χρησιμοποιηθούν οι νόμιμες υποκλοπές της ΕΥΠ στη δικογραφία για εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στημένους πίνακες διαιτησίας.
Κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι 8 ποδοσφαιρικοί παράγοντες και 3 διαιτητές. Κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιούσαν πακιστανικά και κινέζικα τηλέφωνα για να συνομιλούν μεταξύ τους, όπου συμφωνούσαν διορισμούς διαιτητών και αποφάσεις αθλητικών δικαστηρίων. Ο κ.Κορέας μόλις ολοκλήρωσε τη διαδικασία εγγράφων εξηγήσεων από τους υπόπτους, αντικαταστάθηκε από την αθλητική εισαγγελία Αθηνών, αλλά διατήρησε τη δικογραφία,έχοντας -πάντως- αυξημένα νέα καθήκοντα.
ΟΙ 66 ΠΛΑΣΤΕΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ 27 ΟΜΑΔΩΝ
Τον Ιούλιο του 2014 ο τότε αθλητικός εισαγγελέας Χάρης Λακαφώσης παραλαμβάνει πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, στο οποίο πιστοποιείται το σκάνδαλο των πλαστών φορολογικών και ασφαλιστικών ενημεροτήτων.
Καλούνται ως ύποπτοι τρεις πρόεδροι της ΕΠΟ και δύο πρόεδροι της αρμόδιας επιτροπής της Ομοσπονδίας, ο Θεόδωρος Κουρίδης και ο Άρης Σταθόπουλος.Στο πόρισμα περιγράφεται με ακρίβεια το όφελος των ΠΑΕ που προσκόμιζαν στην ΕΠΟ είτε πλαστές ενημερότητες είτε μη έγκυρες βεβαιώσεις και πραγματοποιούσαν παράνομα μεταγραφές ποδοσφαιριστών.
Ο κ. Λακαφώσης μόλις παρέλαβε το σχετικό πόρισμα αντικαταστάθηκε από την αθλητική εισαγγελία Αθηνών, αλλά διατήρησε τη δικογραφία, έχοντας -πάντως- αυξημένα νέα καθήκοντα.



Από inpaok.com

Δημοσίευση σχολίου

 
Top