GuidePedia

0



ΣΥΝΟΛΙΚΑ:
  • Πρωταθλήματα Ελλάδος:1976,1985
  • Κύπελλα Ελλάδος:1972,1974,2001,2003



1972: Κυπελλούχος Ελλάδος



Η αρχή της καταξίωσης για τη «χρυσή» ομάδα του ΠΑΟΚ, έγινε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 1972. Στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του νικώντας τον Παναθηναϊκό του Ferenc Puskás 2-1, χάρη σε δύο γκολ του Γιώργου Κούδα (2’, 89΄). 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Χατζηϊωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Μπέλλης, Κούδας, Σαράφης (66΄ Λάζος), Αποστολίδης, Ασλανίδης (76΄Ματζουράκης). 

Προπονητής: Les Shannon Θεατές: 34.000





1974: Κυπελλούχος Ελλάδος

Σ’ έναν από τους ωραιότερους τελικούς που έχουν γίνει ποτέ, ο Π.Α.Ο.Κ. την κατάκτησε το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας του. Στη Νέα Φιλαδέλφεια απέναντι στον Ολυμπιακό η κανονική διάρκεια και η παράταση θα λήξει 2-2 (για τον ΠΑΟΚ σκόραραν οι Παρίδης 50’, Ασλανίδης72’) και το κύπελλο θα ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Νωρίτερα στο 66’ ο Γιάννης Στέφας θα αποκρούσει πέναλτι σε εκτέλεση του Πέτρου Καραβίτη. 

Πέναλτι: Σαράφης 1-1, Παρίδης 1-2, Κούδας (απόκρουση), Αναστασιάδης 2-3, Αποστολίδης 3-4.
Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: ΠΑΟΚ: Στέφας-Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιας, Τερζανίδης (113΄ Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης, (95΄Αναστασιάδης).

Προπονητής: Les Shannon





1976: Πρωταθλητής Ελλάδος

Ο ΠΑΟΚ την περίοδο 1975-’76 κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα Ελλάδος. Οι παίκτες του Γκιούλα Λόραντ φτάνουν με άνεση στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και μόλις 2 ήττες (60-17 γκολ) και εντυπωσιακές εμφανίσεις. 

Η πρωταθλήτρια ομάδα του ΠΑΟΚ αποτελούνταν από τους: Φούρτουλα, Γούναρη, Ιωσηφίδη, Αποστολίδη, Πέλλιο, Τερζανίδη, Κερμανίδη, Αναστασιάδη, Γκουερίνο, Κούδα, Ασλανίδη, Φουντουκίδη, Ορφανό, Σαράφη, Καπουσούζη, Παρίδη, Βούλγαρη, Μουρατίδη. 
Πρώτος σε συμμετοχές: Μλάντεν Φούρτουλα (30) Πρώτος σκόρερ: Γιώργος Κούδας (14 γκολ).






1985: Πρωταθλητής Ελλάδος

Μετά από 9 χρόνια, ο «Δικέφαλος» φτερούγησε ξανά προς τον θρόνο του! Στέφθηκε πρωταθλητής για δεύτερη φορά στην ιστορία του χωρίς να πέσει από την κορυφή της βαθμολογίας ούτε μια φόρα! Αφήνοντας πίσω του τον κάτοχο του νταμπλ της προηγούμενης χρονιάς Παναθηναϊκό και τους σημαντικά ενισχυμένους από μεταγραφές Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Σε 30 αγώνες συγκέντρωσε 46 βαθμούς με 19 νίκες, 8 ισοπαλίες και 3 ήττες (54 -26 γκολ).
Η πρωταθλήτρια ομάδα του ΠΑΟΚ αποτελούνταν από τους: Παντελή, Τσουρέλα, Ιωσηφίδη, Γιούρισιτς, Αλαβάντα, Σκαρτάδο, Ψαρά, Δαμανάκη, Αλεξανδρίδη, Βασιλάκο, Σίγγα, Πάπριτσα, Κωστίκο, Δημόπουλο, Μπανιώτη, Καρασαββίδη, Μαυρομάτη, Λιάκο, Σπανοσωτηρόπουλο, Μαλιούφα, Στεργιούδα, Ιορδανίδη.

Πρώτος σε συμμετοχές: Γιώργος Σκαρτάδος (29)

Πρώτος σκόρερ: Χρήστος Δημόπουλος (12 γκολ).







2001: Κυπελλούχος Ελλάδος


Ύστερα από ένα παιχνίδι-διαφήμιση του ποδοσφαίρου, ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τρίτο κύπελλο της ιστορίας του, νικώντας τον Ολυμπιακό με 4-2 στο γήπεδο της Φιλαδέλφειας. Ο Γιώτης Εγκωμίτης άνοιξε το σκορ στο 4ο λεπτό, ο Βασίλης Μπορμπόκης διπλασίασε τα τέρματα και με το ξεκίνημα του β’ μέρους ο Γεωργιάδης πέτυχε το τρίτο γκολ, ενώ ο Δημήτρης Ναλιτζής έδωσε προς το τέλος διαστάσεις θριάμβου στην επικράτηση του ΠΑΟΚ. Ο Dusan Bajevic έγινε ο πρώτος που κατακτούσε το τρόπαιο με 3 διαφορετικές ομάδες (προηγήθηκε η ΑΕΚ το 1996 και ο Ολυμπιακός το 1999)
.
Σκόρερ: Εγκωμίτης 4΄, Μπορμπόκης 31΄, Γεωργιάδης 46΄, Ναλιτζής 85΄ 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Αμπονσά (46΄ Κουλακιώτης), Κατσιαμπής, Ουντέζε, Γεωργιάδης (78΄ Ναλιτζής), Κωσταντινίδης, Εγκωμίτης, Καφές, Οκκάς. 

Προπονητής: Dusan Bajevic.








2003: Κυπελλούχος Ελλάδος

Τριάντα τρία χρόνια περίμεναν αυτή την στιγμή στον ΠΑΟΚ. Την στιγμή που θα έπαιρναν τη μεγάλη ρεβάνς από τον «αιώνιο» αντίπαλο τους Άρη για την ήττα στον τελικό του 1970. Ο «Δικέφαλος» νίκησε με γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη 1-0 και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, ενώ ο Αγγελος Αναστασιάδης έγινε ο μοναδικός ως τώρα που κατάφερε να κερδίσει κύπελλο με την ομάδα του τόσο σαν ποδοσφαιριστής (1974), όσο και σαν προπονητής (2003).
Σκόρερ: Γεωργιάδης (24') 

Η σύνθεση του ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Κουτσόπουλος, Κούτσης (70' Χασιώτης), Κουκιέλκα, Γιασεμάκης (74' Σπάσιτς), Μάρκος, Καφές, Αμπονσά (89' Νάστος), Οκκάς, Γεωργιάδης, Εγκωμίτης. 

Προπονητής: Άγγελος Αναστασιάδης

Εισιτήρια: 18.703












Δημοσίευση σχολίου

 
Top